Bine aţi venit !

Motto :

nd ai o problemă, nu există decat două modalităţi de a te uita la ea: ori are rezolvare, ori n-are.

1. Dacă problema are rezolvare, atunci canalizează-ţi atenţia şi energia în a căuta acea rezolvare, deci....de ce sa-ţi faci griji?

2. Dacă problema ...n-are rezolvare, atunci...de ce sa-ţi mai faci griji?

Şi dacă întelegem şi aplicăm asta,...cu adevarat mulţi dintre noi vor trăi mai fericiţi.

Dragă cititorule,

Draga cititorule,

Fiind o persoană de regulă politicoasă, atentă şi foarte amabilă, vei crede poate că bunul-simţ, respectul pentru ceilalţi şi o atitudine prietenoasă sunt de ajuns pentru a te scoate la liman dintre capcanele lumii in care traiesti.

Inteligenţa şi bunul-simţ NU îţi sunt de ajuns pentru a face faţă cu succes oricărei situaţii şi nu garantează că nu vei trece prin situaţii jenante. Aici intervin regulile de etichetă, iar cunoaşterea lor este vitală. Cunoaşterea lor nu se moşteneşte şi nu este ceva instinctiv. Ele trebuie învăţate.

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Doar fi !


   Incerc sa traiesc fiecare clipa ca si cum ar fi ultima...incerc...incerc sa vad frumosul in fiecare zambet , fie real sau prefacut...incerc si ma fascineaza...incerc sa simt bucuria sau tristetea in ochii fiecarui om de ce-mi iese in cale.....incerc si ma minunez...incerc sa aud strigatul de fericire sau racnetul de durere din suflletul celui apropiat sau mai putin apropiat sufletului meu...incerc si ma inalta...
Doamne, cand ma gandesc cata frumusete am ignorat din varii motive...imi vine sa urlu...dar imi va auzi cineva tipatul ?... incerc sa sper... incerc....


    Opreste-te o zi din calatoria fara sfarsit pe care o faci intre iluzii si dorinte, intre a face si a avea! Ofera-ti... timp, astazi, pentru A FI. Ramai tacut, interiorizat si asculta-ti vocea interioara. Mediteaza asupra sensului vietii tale si vezi daca drumurile pe care le-ai umblat duc cu adevarat UNDEVA. Fii dechis, omule frumos, catre ceea ce spatiul dintre multele neimpliniri iti poate aduce pentru imbogatirea ta sufleteasca. Indeparteaza norii trecutului, uita de ceata care iti ascunde ziua de maine si ramai astazi, senin, IN PREZENT!

Tu si Universul..., Tu in acest Univers..., Universul care esti TU!

Doar fi!...


    Nu te nelinistii. Parcursul tau aici pe pamant, nu va fi prea lung. Fii atent/a deci sa te opresti pentru a simtii parfumul florilor !






vineri, 30 noiembrie 2012

Legea oglindirii.


   Nu  interpreta  nimic  la  modul  personal   !
Nimic din ceea ce fac ceilalţi nu are vreo legătură cu tine.
  Tot ce spun şi fac ei este o proiecţie a propriei lor realităţi subiective. Dacă vei deveni imun la opiniile şi la acţiunile celorlalţi oameni, nu vei mai fi victima unei...suferinţe inutile.

  Legea oglindirii este, tehnic vorbind, o lege a rezonanţei, deoarece creează situaţii şi pune în legatură persoane între care exista afinităţi.  Altfel spus, persoanele care vibrează pe aceeaşi lungime de undă, indiferent dacă sunt conştiente sau nu, 
se atrag una pe cealaltă. Uneori atracţia inconştientă este repolarizată în conştient ca respingere, dar asta nu trebuie sa ne inducă în eroare. Tot ce se întâmplă e ţesut în laboratoarele inconştientului şi are un sens pe care îl numesc spiritual: să ne cunoastem, să ne asumăm pe deplin şi să ne manifestăm creator potenţialul. 

  Nu cred că exista vreun suflet care să nu tânjească după această împlinire, singura diferenţa fiind că, în cazul unora, acest dor este încă plăpând sau imperceptibil.
 Astfel, vulnerabilitatea pe care nu ţi-o accepţi nu o vei accepta nici în exterior.
  Blândeţea pe care ţi-o reprimi o vei respinge şi în afara ta. Nevoile pe care le condamni la tine le vei condamna şi la alţii. Înainte de a  ironiza sau condamna o persoană , reflectează puţin. Nu este decât un mesager prin care universul te înştiintează de stadiul la care te afli. Universul te înştiinţeaza, prin acel mesager, 
de stadiul la care te afli, în ceea ce priveşte cunoaşterea propriei tale persoane. Cu alte cuvinte, responsabilitatea pentru nivelul tău de evoluţie îţi aparţine.

  A trăi conştient de acest adevăr interior este de natură sa modifice radical atitudinile faţă de semenii tai, în sensul de a renunţa la a-i judeca pentru ceea ce sunt, din moment ce şi tu ai fost aşa, eşti sau urmează să fii.
  A învăţa sa-i iubeşti cu dragoste şi întelegere pe cei care te înconjoară este echivalent cu a învăţa să te iubeşti pe tine însuşi, deoarece ei nu fac decât să te reflecte.   Poate îţi este imposibil să admiţi o astfel de viziune.
  Este mult mai uşor să-l urăşti pe cel care te răneşte, să-l deteşti pe cel care îi face să sufere pe cei dragi, să fii intolerant cu prostituatele, sau ţiganii. Dar te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva tot ceea ce se întâmplă are un sens ultim, anume de a-ţi deschide inima spre iubire? Şi cum vei lăsa iubirea sa înflorească în inima ta dacă vei continua să respingi aspecte din tine însuţi, parţi ale personalităţii tale pe care ai fost învaţat să le devalorizezi înainte de a le cunoaşte? Tot ceea ce respingi în tine însuţi, universul va recrea în afara ta, pentru a-ţi atrage atenţia.  Lumea va continua să oglindească ceea ce refuzi să accepţi şi să transformi la tine însuţi, pâna în clipa când vei restabili contactul cu parţile negate sau necunoscute ale fiinţei tale. Compasiunea şi dragostea pentru parţi vulnerabile sau primitive din personalitatea ta, o dată devenite stabile, se vor revărsa spontan asupra aspectelor corespondente din ceilalţi. 

  Altfel, nu poţi ajuta un om sa-şi depăşească greşelile arătându-i şi subliniindu-i vinovaţia. Nu-l vei stimula sa se schimbe evidenţiindu-i "'răutatea" şi pedepsind-o cu asprime. Nu-l vei încuraja comparându-l cu cei "buni“,
şi nu îi vei oferi un model superior acţionând împins de resentimente şi cruzime.
  O asemenea acţiune nu face decât să arate pulsiunile* pe care fapta lui le-a trezit în tine, pulsiuni pentru care tu eşti responsabil, nu el.
 Deşi pare greu de crezut, duşmanul este prietenul nostru.
El ne oglindeste cele mai adânci frici sau neputinţe, stimulându-ne sa ne asumăm responsabilitatea pentru ele.
  Inamicul înverşunat este doar un ecran de proiecţie pentru demonii pe care îi conţii, dar pe care înca nu ai învaţat sa-i iubeşti. Cei din exterior nu fac decât sa-i reflecte şi  vor dispărea ca prin farmec atunci când războiul cu demonii interiori încetează. Nu uita că diavolul este un înger căzut. De ce anume crezi că are nevoie pentru a se înalţa dacă nu de acceptarea şi dragostea ta?
Iisus nu e un lunatic atunci când ne spune: “Iubeşte-ţi duşmanii !"                                                       Duşmanii sunt mai întâi înăuntrul tău. 



marți, 13 noiembrie 2012

Zece lecţii învăţate de la Îngeri .


1.      Traieste in integritate. Ingerii mi-au spus: „Petrece-ti timpul facand activitati care se potrivesc cu cele mai inalte intentii ale tale. Renunta la lucrurile pe care intuitia ta te indeamna sa renunti. Acele lucruri fie se vot vindeca, astfel incat sa te bucuri de ele ori altfel, activitatea va pica de la sine.”
Ingerii m-au indemnat sa-mi ascult inima. M-au asigurat ca voi fi in siguranta daca refuz munca care nu se potriveste adevaratelor mele intentii. Am descoperit rapid ca ingerii aveau dreptate! 


2.            Nu exista decat ACUM. „Esti complet si intreg acum. Nu-ti arunca ochii asupra a ceea ce-ti poate aduce ziua de maine – asta ar implica ca esti imperfect sau iti lipseste ceva acum, si ca vei fi complet atunci cand ceva exterior apare in viata ta intr-un viitor.”
Cand ingerii mi-au spus acestea, am realizat ca eu traiam pentru viitor. Ma concentram pe ceea ce ziua de maine mi-ar fi putea aduce, si nu pe binecuvantarile din prezent. Acum fac o „lista de recunostinta” mentala in fiecare seara.

3.            Tot conflictul este in interiorul mintii tale. „Orice conflict pe care il vezi sau il experimentezi in lumea exterioara este o proiectie a egoului tau. In realitate, lumea este in pace si tu iti proiectezi frica de pace asupra lumii. Tu nu vrei sa-ti rezolvi conflictul interior, dar vrei sa-l indepartezi de tine. Asa ca-l proiectezi asupra altor oameni si crezi ca „ei” sunt cei care iti cauzeaza disconfortul. Alti oameni sunt neutri, tablite goale pe care tu le colorezi cu propriile semnificatii si definitii. Apoi, reactionezi de parca aceste culori si definitii ar fi reale. Alti oameni, in schimb, te trateaza in felul in care te astepti, intr-o profetie de auto-indeplinire.”
In timp ce ingerii imi explicau acestea, am realizat cat de des i-am permis fricii sa-mi creeze momente dureroase. Dar intotdeauna am avut puterea de a alege gandurile si sentimentele pe care eu le-am atribuit situatiilor.

4.            Purifica-ti dieta. „Toata hrana are vibratie si tu vrei sa vibrezi la fel de inalt si de fin cu frecventa la care rezonezi. Hraneste-te cu fructe si legume proaspete, nuci si cereale integrale, deoarece au cele mai inalte frecvente vibrationale. Evita carnea, produsele lactate, alcoolul, zaharul, ciocolata si cofeina, care au cele mai scazute vibratii. Si aminteste-ti ca esenta tuturor alimentelor pe care le mananci te afect eaza mult timp dupa ce mancarea se digera.”
In momentul in care ingerii mi-au spus de lectia a patra, dieta mea era deja destul de sanatoasa. Renuntasem la carne rosie si alba si la alcool. Totusi, mai era loc de imbunatatiri, asa ca am urmat sfaturile ingerului meu pazitor si am adoptat o abordare alimentara Vegan. Imbunatatirea aspectului si energiei a fost radicala si imediata! In loc sa simt ca-mi lipseste ceva, alegerea unei alimentatii mai sanatoase era usoara si naturala.

5.            Nu da pentru a primi. „Renunta la a mai planifica rezultatele pe care le astepti ca urmare a ceea ce daruiesti. Vei primi rezultate pentru ca ai daruit; aceasta este o lege universala. Dar nu depinde de tine felul in care cauza si efectul vor circula. In plus, daca vei astepta ceva in schimb, n-ai oferit in realitate nimic. In schimb, retii darul in constiinta ta, asteptand sa primesti ceva inainte ca tu sa-l eliberezi complet.”
Inca o data, m-am simtit jenata in timp ce ingerii vedeau in strafundurile sufletului meu. Stiau ca sunt o persoana generoasa. Totusi, trebuia sa recunosc ca daruiam uneori cu dorinta de a primi ceva in schimb. Cu o incredere totala in ingerii mei, am decis sa renunt la toate legaturile atasate de darurile mele pentru ceilalti. Aproape imediat, am inceput sa primesc recompense surprinzatoare, cum ar fi noi propuneri de afaceri si experiente minunate cu prietenii.

6.            Petrece timp de unul singur in natura. „Sunetele si mirosurile naturii sunt invizibile, asa ca iti poarta mintea spre taramul invizibil al spiritului, unde lucrurile vibreaza mai inalt si mai rapid decat materia. Exista proprietati vindecatoare in natura. De asemenea, exista ingeri ai naturii foarte reali. Le poti cere acestor ingeri ai naturii sa te vindece. A sta in natura te ajuta sa te adaptezi ritmului natural al pamant ului si asa cum sincronizarea si ciclurile fac parte din tot, tu te vei sincroniza cu ritmul vietii.”
La indemnul ingerilor, m-am indepartat de biroul meu si am inceput sa-mi petrec orele pranzului afara. Aerul proaspat, razele de soare si parfumul florilor m-au ajutat sa patrund la niveluri mai profunde. Stau afara si ii rog pe ingerii naturii sa ma inconjoare.

7.            Detaseaza-te de materie. „Atunci cand esti atasat de materie in gand, ramai atasat de produsele mintii egoului si astfel ramai atasat de ego. Nu exista cale de a scapa de aceasta lege.”
Ingerii mei mi-au clarificat ca nu exista nimic rau in lucrurile materiale. Materia e neutra, conform cu ingerii. Ei de asemenea realizeaza ca oamenii au nevoi materiale, cum ar fi mancarea, imbracamintea si adapostul. Dar cand idolatrizam aceste lucruri materiale – cum ar fi gandirea continua la bani si posesiuni – ne concentram asupra naturii noastre inferioare si nu asupra sinelui nostru superior.

8.            Nu judeca. „Ii judeci pe altii ca o metoda de a te apara pe tine insuti, pentru a-i tine departe de tine, astfel incat sa nu te apropii de ei si sa te ranesti. Dar ti-am spus ca nu e nevoie sa te gandesti la siguranta ta. Tu esti in siguranta, iar un tipar de gandire de ingrijorare covarsitor in ceea ce priveste securitatea ta, poate aduce exact ceea ce te temi in viata ta.”
Ingerii au explicat ca atragem spre noi lucrurile la care ne gandim. Daca ma gandesc in mod obsesiv la pericolul fizic si emotional, creez un climat in care cele mai teribile temeri se adeveresc. Prin exercitiu, am inceput sa observ momentele in care ii judecam pe ceilalti oameni. Am inceput sa-mi eliberez temerile catre ingeri si am descoperit ca obiceiul de a judeca a disparut treptat.

9.            Traiesti acolo unde constiinta ti-e focalizata. „Daca ai un gand neiubitor sau lipsit de iubire – competitie, invidie, grija – simti durere. Tu ESTI constiinta ta si simti efectele locului in care iti este focalizata constiinta. Tu nu-ti doresti durere. Asa ca, alege sa dai luminii toate gandurile tale neiubitoare.”
La inceput, aceasta lectie a fost dureroasa. Intotdeauna am crezut ca circumstantele din exterior imi influentau fericirea. Si totusi, ingerii insistau ca lucrurile stau invers si ca gandurile mele erau cele care colorau lumea. Ei mi-au spus ca fericirea mea nu era legata de ceea ce aveam, ci de ceea ce gandeam.  

10.        Slaveste-l pe Dumnezeu in toate. „Nu cauta slava pentru tine insuti. In esenta, totusi, atunci cand il slavesti pe Dumnezeu, tu slavesti acea parte din tine care este una cu Dumnezeu. Prin slavirea Sa, stai departe de starea ta de ego si te centrezi pe constiinta sinelui tau superior."

Initial, lectia mea m-a umilit. Dar inainte de a aluneca in sentimente de rusine, ingerii mei mi-au oferit un sprijin, amintindu-mi ca – deoarece sinele meu adevarat este una cu Dumnezeu – imi laudam adevaratul „eu” de fiecare data cand il slaveam pe Dumnezeu.

Cele zece lectii sunt acum parti permanente ale vietii mele.

miercuri, 24 octombrie 2012

"Am venit pe această lume fără a avea nimic, când voi pleca nu voi lua nimic altceva cu mine decât conştiinţa mea".


Aşa cum îţi trăieşti zilele, tot aşa  îţi făureşti viaţa. 
Nu-ţi irosi zilele, pentru că nu există nici o zi fără importanţă. 

Un proverb spune:

  "A şti să citeşti, dar a nu citi, este aproape acelaşi lucru cu a fi analfabet.“
Găsiţi-vă timp pentru a citi în fiecare zi. Citirea unei cărţi de un autor pe care îl admiri face ca o parte din strălucirea lui să te cuprindă şi pe tine. 


O. Holmes spunea:

"Orizontul gândirii, odată lărgit de o idee, nu va mai reveni niciodată la dimensiunile de dinainte".
Poţi să reduci cheltuielile cu chiria, cu mâncarea sau hainele, dar niciodată să nu renunţi să investeşti în cărţi bune.
Adevăratul risc în viaţă constă într-o viaţă fără riscuri. Nu poţi câştiga dacă nici măcar nu intri în joc.
Făceţi-vă timp să gândiţi. În fiecare zi trebuie să vă faceţi timp pentru a sta şi a gândi, puteţi lua timp de la alte activităţi.Peter Drucker, cel mai proeminent expert în management spunea: "Nimic nu e mai inutil
decât să faci bine ceea ce nu ar trebui să faci"

Alegeţi modele în viaţă, modele pozitive. Daca îţi spui “Am 65 de ani şi mă apropii de sfârşitul vieţii“ este cel mai păgubos lucru, dar dacă îţi spui " la 60 de ani vreau sa fiu ca Mick Jagger" este extraordinar, deoarece îţi oferă noi posibilităţi şi o noua perspectivă în viaţă.
Prea mulţi oameni se tem să mai fie ei înşişi. Aşadar renunţă la visele lor, la felul lor de a fi pentru a imita mulţimea din dorinţa de a fi acceptaţi. Fiţi unici, fiţi voi înşivă. Urmaţi-vă visurile şi distraţi-vă în acelaşi timp, pentru că viaţa nu este făcută să fie un chin, ci o sărbătoare.


Ascultaţi de două ori mai mult decât vorbiţi. A asculta pe cineva cu atenţie este unul dintre cele mai bune moduri de a arăta respect şi de a construi o relaţie profundă. Oamenii nu mai au timp, răbdare să asculte. Ascultaţi cu interes real ce au ceilalţi de spus şi veţi vedea două lucruri: veţi înţelege corect ce au de comunicat şi în plus veţi câştiga aprecierea, respectul, prietenia şi chiar şi dragostea lor.

De câte ori spuneţi "da“ unui lucru fără importanţă, spuneţi de fapt "nu" unui lucru important.

Ridicaţi-vă mereu ştacheta mai sus. Perfecţionaţi-vă în continuu. Refuzaţi mediocritatea.
Reţineţi că toţi marii lideri sau vizionari care acum sunt veneraţi au fost la început ridiculizaţi..
Fiţi atleţi în orice domeniu. Numai prin exerciţiu şi antrenament se ajunge la rezultate pozitive şi la performanţă.Succesul, bucuria şi liniştea interioară nu apar din senin, ci se crează.


Fiţi entuziaşti. Nimeni nu se înconjoară de morocănoşi, cârcotaşi, pesimişti.
Valoarea binelui. Unii spun că "a fi bun este un semn de slăbiciune". Total greşit. Este cea mai mare dovadă de putere morală. Este uşor să fii nervos, să ţipi, să acuzi, să dai vina pe alţii, să fii violent, dar este în schimb este foarte greu să dai dovadă de opusul acestora.
Îţi trebuie curaj şi putere pentru a te purta frumos chiar şi în condiţii grele sau în situaţii limită. Maica Tereza, Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, sunt astfel de oameni.
Vorbiţi ca un superstar. Cuvintele pe care le folosiţi vă definesc şi vă influenţează viaţa. Alegeţi-le aşadar
cu atenţie şi în mod constructiv.

Plăcerea vine din lucruri exterioare. Fericirea din interior. Plăcerea este minunată numai că nu durează. Ea vine prin internmediul celor 5 simţuri, de la o masă excelentă, de la un parfum bun sau de la o maşina nouă şi frumoasă. Nu e nimic rău în astea numai că sunt trecatoare.
Fericirea vine însă din interior, de la starea de spirit şi poate fi controlată. Vă puteţi controla starea de spirit, o puteţi îmbunătăţi. Cei care o fac devin fericiţi şi mari personalităţi. Există fericire fără plăcere şi plăcere fără fericire. Alegeţi să fiţi fericiţi !



Cei cu experienţă câştigă în majoritatea cazurilor. De ce să aşteptăm să îmbătrânim ca să avem experienţă ?
Haideţi să avem experienţă şi cât suntem tineri. Pentru asta trebuie: să vă asumaţi riscuri, să vă perfecţionaţi continuu, să purtaţi discuţii cu oameni care au experienţă, să citiţi cât mai mult, să călătoriţi cât mai mult şi cât mai divers.

Bucuraţi-vă cu ceea ce aveţi. "Am blestemat faptul că nu am pantofi până când am întâlnit un om fără picioare“ spune un proverb persan. Nu cădeţi în greşeala de a vă concentra pe ceea ce nu aveţi, în loc să vă concentraţi pe ce aveţi.

Nu uitaţi efectul de boomerang. Oferiţi doar ceea ce aţi dori să primiţi. Faceţi curăţenie. Eliminaţi ceea ce trebuie să dispară din viaţa voastră, ceea ce vă trage în jos, ceea ce vă
prisoseşte. Te vei simţi mai uşurat, mai fericit şi cu conştiinţa mai impacată. Aşadar faceţi curăţenie în viaţa voastră şi începeţi asta cât mai curând, veţi fi uimiţi de rezultatele surprinzătoare pe care le veţi obţine.
Reţineţi regula Million Dollar Baby: Găsiţi echilibrul perfect între dragostea pentru ceilalţi şi dragostea pentru sine.
Viaţa este scurtă, lumea este mică dar mai este şi foarte largă. Când aveţi o problemă întrebaţi-vă:
'“Va mai conta asta peste un an sau doi ?“ şi dacă răspunsul este "nu", gândiţi-vă bine dacă merită să vă irosiţi atât de tare pentru ea. Sunt probleme care atunci când apar credem că s-a sfârşit lumea, dar mai târziu
realizăm că nu au fost decât nişte noi începuturi sau nişte oportunităţi.


Frumuseţea timpului. Ceea ce trebuie să reţineţi este că odată timpul pierdut nu-l veţi mai recupera niciodată.
Bunele maniere nu sunt doar o vorbă în vânt,o poveste de pension,ci reprezintă o treaptă esenţială în drumul tău spre fericire şi împlinire.

"Am venit pe această lume fără a avea nimic, când voi pleca nu voi lua nimic altceva cu mine decât conştiinţa mea".

Adesea auzim indemnuri de genul "Gandeste pozitiv!", in perioadele in care suntem deprimati si ingrijorati. De cele mai multe ori nu luam aceste cuvinte in serios pentru ca nu consideram ca ne sunt folositoare sau eficiente. Consideram ca este un nonsens "cum sa gandesc pozitiv cand totul in jurul meu este negru?". Atat gandirea pozitiva cat si cea negativa sunt "contagioase". Prin modul de gandire, de comunicare si de manifestare toti avem o influenta, mai mare sau mai mica asupra noastra si asupra persoanelor pe care le intalnim.
Gandirea pozitiva poate fi cultivata de oricine doreste lucrul acesta. Gandirea pozitiva presupune o anumita structura cognitiva, emotionala si comportamentala in fata lumii, un anumit mod de a ne "vedea" pe noi si pe ceilalti, de a intelege, simti si actiona in relatiile cu ceilalti, cu situatia cu care ne confruntam...
Persoanele care au o gandire pozitiva se descurca mai bine in situatiile dificile, au o mai mare capacitate de efort fizic si intelectual, rezista mai bine la situatii stresante si, in general, sunt mai capabile sa obtina rezultate superioare decat altii cu aptitudini asemanatoare.


Beneficiile gandirii pozitive:
- Creste toleranta la stres;
- Diminueaza riscul aparitiei depresiei;
- Mentine sanatatea, atat fizica, cat si psihica;
- Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare;
- Imbunatateste relatiile cu cei din jur si creste increderea in fortele proprii.


Ce trebuie facut?
- Zambiti cat mai des, chiar daca la inceput o faceti doar mecanic!
- Petreceti cat mai mult timp in compania persoanelor optimiste!
- Incercati sa ramaneti calmi indiferent de situatie! Veti vedea lucrurile mult mai clare decat daca intrati in panica;
- Ganditi numai de bine si despre cei din jurul vostru, concentrati-va pe calitatile lor si ignorati defectele, nimeni nu este perfect!
- Concentrati-va pe calitatile dumneavoastra, nu pe defecte!
- Faceti miscare si plimbati-va cat de des aveti posibilitatea!



miercuri, 29 august 2012

Iubiti-va mult !

MOTTO:
“”Clipa de perfecţiune nu poate fi decât sclipirea ochilor când râzi cu tot sufletul, ţiuitul timpanelor pe notele melodiilor de suflet ce-ţi răsună şi acum în minte, tremuratul buzelor în murmurul mărunt al versurilor ce ne definesc.””


Unii oameni sunt neânţelegatori fără logica şi egoişti …
Iubeşte-I şi aşa !

Dacă faci bine s-ar putea ca oamenii să te învinuiască de interese ascunse şi egoiste…
Fă totuşi bine !

Dacă eşti un om de succes o să ai parte de prieteni falşi şi de duşmani adevăraţi …
Fii totuşi un om de succes !

Binele pe care-l faci astăzi poate fi uitat mâine …
Fă totuşi binele  !

Cinstea te poate face vulnerabil …
Fii totuşi cinstit !



Oamenii cei mari cu cele mai mareţe idei pot fi doboraţi de oamenii cei mai marunţi şi puţini la minte …
Cugetă totuşi cu mareţie !

Ceea ce clădeşti în ani de zile se poate nimici peste noapte … 
Construieşte totuşi !

Dacă gaseşti liniştea şi fericirea, oamenii pot fi gelosi…
Fii fericit, oricum !

Oamenii au intr-adevar nevoie de ajutor dar te pot lovi daca-i ajuţi …
Ajuta-i şi iarta-i totuşi !

Dă lumii tot ce ai mai bun orice s-ar întampla !
Daruieşte, orice s-ar întâmpla !

Iubeşte orice s-ar întâmpla !
Ajută orice s-ar întâmpla !
Clădeşte, orice s-ar întâmpla !


« Cel ce seamana intru binecuvantare, intru binecuvântare va şi secera……ca pe cel ce da cu voie bună îl iubeşte Dumnezeu »

Iar la urma urmei este între tine şi Dumnezeu…

Iubiţi-vă unul pe altul….
Iubiţi-vă mult !

Traieşte ca şi cum ai muri mâine, învaţă ca şi cum ai trai veşnic! Traieşte,nu vegeta! Iartă, pentru a putea merge mai departe! Iubeşte, este cel mai înalţator sentiment! Fă-le cu demnitate şi  responsabilitate ! 

Pentru fiecare om din viaţa mea, pentru fiecare vorbă, pentru fiecare clipă din viaţa mea a ajuns să-mi fie frică. Frică sa nu se termine prea repede, frică să nu se piardă ceva din ea, frică sa nu pierd pe cineva dintre cei la care ţin mai mult decat ţin la mine.

Pentru că am o singură viaţă, o singură viaţă de trăit… o singură viaţă de irosit. Încerc să mă bucur de ea, de oamenii care ma înconjoara, încerc să-i bucur pe cei care-mi sunt in jur şi pe alţii… încerc. Şi sunt convins că atunci când nimic din toate astea nu vor mai exista… timpul va fi trecut.


“Mi-e dor! 
Doar îmi e dor de o clipă, o clipă ce le adună pe toate şi mă face să zbor pe aripi de vănt , zămbind la soare şi aşteptând să-mi zâmbească înzecit.”

       Cu drag, Edy










miercuri, 30 mai 2012

Cate putin despre sopul vietii si trezirea spirituala

     Scopul vietii este sa avem Intelegerea de Sine, adica sa ne traim in totalitate potentialul nostru de fiinte umane, manifestand tot ceea ce suntem in trairea umana.
Am vorbit despre faptul de a ne observa pe noi insine si despre diferitele nivele ale acestei observari, ca martor. Am vorbit despre diferitele corpuri si despre starea in care martorul acesta devine martorul pur. Traim atunci acea starea de libertate interioara, fiind capabili sa ne stapanim toate corpurile pe care le avem. Am vorbit despre a vedea cu ochii inteleptului. Sinele este vazut atunci ca un actor pe scena, nu ca un actor obisnuit asa cum il stim noi, ci de alt tip.


Nu putem sari pur si simplu in starea de Martor


    Cu voia dvs as vrea sa insist pe intelegerea faptului pentru care noi nu putem sari pur si simplu in aceasta stare de martor, dorind doar sa ajungem la ea. Aceasta necesita mai mult. Daca va spuneti ‘hai sa intru in acea stare de martor’, si stati linistiti si incepeti sa va observati, sa nu va asteptati ca imediat sunteti gata sa plonjati in acea stare. De fapt, chiar si dupa mai multe zile sau luni de practica, s-ar puteti sa constatati ca acest lucru este dificil.
Exista oare un secret al trecerii spre o stare mai inalta de constienta? Exista. Ani si ani oamenii au tot incercat sa atinga aceasta stare, citind carti si inspirandu-se, practicand ceea ce au citit, dar ei inca si acum, tot mai intampina dificultati in a se situa in acea stare de intelegere. Din punct de vedere intelectual, s-ar putea sa intelegeti ceva si puteti si practica lucrurile care credeti ca va vor ajuta sa ajungeti acolo, dar aceasta nu inseamna ca automat veti ajunge acolo.


Blocajele in atingerea Constientei mai Inalte


    Care sunt blocajele in atingerea acestei stari de constienta mai inalta? Am mai spus ca, prin chiar venirea noastra in aceasta forma umana, ne-am plasat intr-o stare de ignoranta. Asumandu-ne aceasta forma umana, am pierdut legatura cu acea Sursa Divina. Putem simti acest lucru, ideea de separare, de frica, de singuratate, neputinta de a ne stapani mintea, indoielile mintii. Noi simtim efectele separarii de acea putere din noi.


Secretul schimbarii Constientei este Trezirea Spirituala


    Ceea ce doresc sa  spun este ca, secretul schimbarii constientei este trezirea spirituala. Pana cand acea scanteie de lumina din noi  nu este aprinsa, ramanem in intuneric. Mi-ar place sa putem sa contemplam  intradevar acest lucru. Putem practica ani si ani, dar pana cand acea scanteie nu este aprinsa in noi, nu exista nici o sansa ca sa ne putem  ridica la o stare mai inalta de constienta.
Ceea ce ne trebuie, este sa cautam trezirea spirituala. Numai cand ajungem sa fim treziti spiritual, vom incepe sa devenim constienti ca este ceva mai mult in noi. Unii dintre noi se nasc treziti spiritual. De aceea putem simti mai mult decat persoanele obisnuite, dar s-ar putea sa nu ne fie stabila trezirea, astfel ca nu putem stapani informatiile ce vin spre noi, nu ne putem stapani toate energiile ce le putem simti. Astfel ca este nevoie de ajutor.
Pe calea spirituala, trezirea spirituala este necesara. Tu trebuie sa constati ca, daca citesti si practici si vezi ca nimic nu se intampla, atunci ai de cautat ceva in plus.
Cum devenim treziti spiritual? Cum putem noi simti mai mult in launtrul fiintei noastre? Desigur, dorinta este necesara. Voi trebuie sa continuati sa alimentati acea dorinta de a fi trezit spiritual.


Multumirile lumesti ne indeparteaza de Scop


     Viata insasi are un mod al sau de a ne trage, indepartandu-ne de scop - prin toate implinirile sale lumesti, prin placerile lumii. Ele tind sa aiba acest efect  de a ne tine departe de scop. Suntem inconjurati de atat de mult confort, iar scopul spiritual pare cam dificil de atins. Suntem atrasi mai mult de confort, cat timp il avem, iar tendinta noastra este de a amana scopul spititual, caci acesta este cam greu de atins. Doar cand viata incepe sa devina neimplinita si cam suparatoare, atunci incepem sa ne gandim ca poate acel scop spiritual este ceva de care avem nevoie. Oare sa asteptam sa apara durerea si supararea, ca apoi sa ne transformam spiritual? Sau sa fim destul de intelepti si sa ne gandim ca aceasta multumire de care nu suntem prea siguri, ne da o stare de bine, dar care nu tine mult. ‘M-am atasat prea mult de ea.  Nu simt ca aceasta ar fi bucuria suprema pe care o caut. Aceasta nu ma poate mentine vesnic fericit si nu ma poate sustine.’
Ce se intampla cand corpul imi imbatraneste, iar stomacul, oasele si inima nu mai functioneaza asa bine, cum voi mai putea fi eu fericit in starea aceasta? Cand sunteti in stare sa judecati aceste lucruri si puteti vedea si va puteti imagina viitorul si vedeti cam ce se poate intampla, atunci incepeti sa ganditi: ‘Hai sa ma pregatesc in alt mod pentru viitor. Hai sa pornesc sa caut ceva care sa ma poata tine intradevar fericit dealungul tuturor ipostazelor vietii.’ Deci se cere un pic de munca inteligent facuta, framantandu-ne un pic mintea, o procesare interioara. Daca puteti face acest lucru, este mai bine dacat atunci cand viata va incearca, cand lucrurile va nemultumesc, iar voi abia atunci cautati calea spirituala. Pentru a obtine acea stare de trezire spirituala, odata ce dorinta exista, aveti nevoie de ajutor. Pentru a plonja in acea stare mai inalta de constienta este necesara o schimbare, iar voi aveti nevoie de ajutor. Vreau sa va ganditi ce greu se intampla acest lucru fara un ajutor, inconjurati fiind de toate cele ce va multumesc si de atractia lumeasca.



Cand vedem aceasta stare la Cei care o au, devenim si noi inspirati


     Ce se intampla cand primesti ajutor? Cand ai dorinta pentru aceasta si ii cauti pe cei care au  acea stare si care pot vedea ca tu cauti adevarata fericire - stapanirea de sine din cei care o au - acolo exista o sansa. Cand vezi acea stare in cei care o au, imediat incepi sa gandesti: ‘Ce frumos, imi place ce are aceasta persoana, o…Imi pot da seama. Uite cum aceasta persoana isi stapaneste mintea, uite ce sigura este, cat este de radianta,  cum face fata la incercarile vietii, cu totul altfel. Imi place asta!’ Incepem sa studiem vietile celor care au aflat aceasta stare, sa ne gandim la puterea pe care o au - stapanirea de sine - si devenim si noi inspirati.
    Dintr-o data, multumirile si placerile lumesti nu ne mai atrag asa cum se intampla odata, pentru ca acum ni s-a aratat altceva. Noi trebuie sa ne mentinem atasamentul de ceea ce ne-a inspirat. Daca puteti face acest lucru, sustineti-l;  apoi acesta va intensifica dorinta voastra si va va face siguri ca ea este posibila. Cand va asociati cu cei intelepti, cu cei care sunt mai iluminati, mai puternici decat sunteti voi, atunci dorinta voastra peentru a fi in acea stare, devine mai puternica. Ce este mai impresionant, este ca noi, fiintele umane, suntem atinsi, influentati de energia indivizilor si grupurilor. Un grup de oameni va poate inspira si  indivizii care sunt foarte puternici va pot inspira.


Salturile spirituale pot avea loc!


    Cand priviti la marii atleti, de exemplu la Olimpiade, ce simtiti?  Cand mergeti in sala de gimnastica si vedeti toti acei oameni preocupati de exercitii si care arata asa de sanatosi si radianti, ce simtiti? Cand priviti acei oameni care sunt foarte siguri de ei si sunt ganditori intelepti, care rezolva problemele cu usurinta, ce simtiti atunci? Cand vedeti oameni plini de dragoste si constanti in dragostea lor, ce simtiti? Ceva in voi se trezeste, iar daca stati in jurul acelor oameni destul de mult, invatati secretele de la ei, sunteti ghidati de ei, iar atunci salturile spirituale se pot produce.


     Contemplati spusele mele! Cautati acei oameni si acele grupuri. Cautati sa va asociati cu ei, astfel incat sa fiti inspirati de ei, iar dorinta voastra poate creste mai puternic si voi veti crede in posibilitatea ca  si voi sa va puteti  transforma viata. Urmati-i, ascultati-i, practicati ceea ce va spun ei, caci in aceasta consta secretul. Trezirea spirituala se va produce intr-un mod foarte natural; nu numai ca invatati cum sa faceti acest lucru, dar veti fi de asemenea treziti spiritual in launtrul vostru, impresionati de prezenta si de lumina celor care traiesc intr-o stare mai inalta de constienta. Acesta este secretul.
Desigur, cautatorul trebuie sa fie intelept, pentru ca avem tot felul de lideri in ziua de azi. Unii se prezinta - si pot masca faptul ca ei pot sa va faca sa credeti - ca ei au acea stare, cand de fapt nu o au si poate doar doresc sa va vanda lucruri. Lucrurile au un pret. Asa ca trebuie sa fiti foarte atenti. Fiti prevazatori cu acei oameni.


    Cand doriti sa selectati un ghid sau un grup, sau persoane cu care sa va asociati, studiati-i, studiati vietile lor, observati-le personalitatea, energiile lor, observati cum va simtiti in compania lor, observati ce se petrece in launtrul vostru cand sunteti in compania lor si faceti acest lucru cu consecventa; mentineti acea observare continua.
    La un moment dat veti sti ca aceasta este ceea ce doriti sa urmati. Cand simtiti acea trezire interioara, acea indrumare interioara, sau acea inspiratie ce vine de la acele persoane sau grupuri, atunci veti sti ca aceasta este ceea ce este bine pentru voi. Deci, voi trebuie sa fiti foarte atenti in selectia celor cu care va asociati, a celor carora le permiteti sa va ghideze; trebuie sa fiti foarte atenti cu aceasta.


Unde va situati? Practicile voastre au fost incununate de Succes?


     Acestea sunt treptele pentru trezirea spirituala. Trezirea spirituala este o parte importanta a calatoriei voastre. Ganditi-va unde sunteti voi, din acest punct de vedere. Practicile voastre sunt incununate de succes? V-ati asociat intradevar cu cei care va pot inalta, care va pot inspira? Cititi cartile celor care au facut calatoria, ale caror vieti va inspira? Va simtiti inspirati sa continuati calatoria aceasta? Practicile voastre au fost incununate de succes?  Acestea sunt intrebarile la care sa va respundeti. Unde va situati in calatorie?



    Poate aveti cei mai buni invatatori in lume, dar daca nu faceti anumite lucruri pentru a fi mai receptivi, sau daca nu aveti consideratie pentru relatia invatator - discipol si nu va asumati raspunderea, atunci puteti stagna pe cale. Relatia aceasta este foarte importanta.


   Cu voia dvs am vorbit despre trezirea spirituala si despre cat de importanta este ea in calatoria spirituala. Cat de importanta este ea in schimbarea constientei, astfel incat sa putem sa devenim mai atenti la toate lucrurile despre care am scris. Acest lucru se intampla numai cand are loc trezirea spirituala.

vineri, 18 mai 2012

Furia şi supărarea - Otravă pentru suflet !

    Incearca sa nu te infurii niciodata. Chiar daca ai toate motivele sa te infurii, nu lasa furia sa te stapaneasca mai mult de 3 minute!

    De ce este furia atat de periculoasa? Pentru ca polueaza corpul. Cand suntem furiosi, bataile inimii se accelereaza, respiratia devine sacadata iar corpul, incordat (se stie ca atunci cand cineva se enerveaza foarte tare se inroseste sau se inverzeste la fata). Furia polueaza intregul corp si are efecte daunatoare asupra acestuia, efecte de pe urma carora corpul se reface foarte greu.
   Furia produce daune si la nivelul meridianelor energetice. Atunci cand practicam in mod regulat, ne deschidem anumite canale energetice in corp si mai ales in creier. Furia inchide aceste meridiane.

   Furia orbeste mintea. Furia nu permite o gandire clara, rationala. Dupa ce ne-am enervat foarte tare e nevoie de mult timp si efort pentru a reveni la starea de calm a mintii necesare practicii. Furia isi poate pune amprenta negativa si asupra relatiilor cu ceilalti. Furia ne face sa ne pierdem controlul si sa facem lucruri pe care mai tarziu le vom regreta. Daunele emotionale sunt greu de uitat! Orice rau vom face celorlalti acesta se va intoarce in cele din urma asupra noastra!
   Sa presupunem ca cineva va loveste sau va jigneste fara nici un motiv sau vrea sa platiti inca o data pentru cumparaturile pe care tocmai le-ati platit. Stiti ca ati fost nedreptatit dar totusi nu va infuriati!
Cultivarea si transformarea personalitatii unui om sunt cele mai dificile procese de realizat. Nu e chiar atat de usor sa scapi de orgoliu. Cum “controlam” insa furia atunci cand aceasta apare? A controla furia nu inseamna a o innabusi. Cand innabusim ceva, acel ceva se acumuleaza si se poate manifesta cu violenta mai tarziu.       Controlul este un fel de transformare si sublimare. Folosirea intelepciunii pentru a controla emotiile este o cale mai buna de urmat. Trebuie sa recunoastem ca furia apare in mintea noastra, trebuie sa incercam sa intelegem ce a cauzat-o si sa observam schimbarile produse in mintea noastra.

    Incercand sa ne punem in pielea celorlalti vom reusi sa intelegem ratiunea actiunilor lor. Chiar daca ne-au facut un rau, putem descoperi ca au probleme ascunse in interiorul lor pe care trebuie sa le infrunte si sa le rezolve. Cand vom avea motive pentru a ne infuria, sufletul nostru nu va mai fi tulburat, ne vom directiona emotiile catre probleme, catre modalitatile prin care putem rezolva acele probleme si nu catre oameni. Acest lucru va diminua pagubele produse in corpul si in mintea noastra si a celorlalti. De ajutor va pot fi si discutiile cu prietenii care va inteleg cu adevarat emotiile.

miercuri, 28 martie 2012

Cei 10 "Dacă"
1. Dacă vrei să faci un bine, atunci fă-l când este nevoie.
2. Dacă poți să faci pe cineva fericit, nu sta pe gânduri.
3. Dacă dai ceva, nu aștepta ca fapta să se întoarcă.
4. Dacă primești ceva, dă mai departe.
5. Dacă nu poți să ajuți pe cineva, spune-i-o în așa fel încât să nu o ia ca pe un refuz.
6. Dacă poți să construiești ceva, nu distruge.
7. Dacă poți, fii hotarât în ceea ce spui și ceea ce faci.
8. Dacă devii celebru, rămâi modest.
9. Dacă ești nervos, nu-ți descărca nervii pe alții.
10. Dacă faci o observație, nu jigni. 

sâmbătă, 24 martie 2012

Nivelele Constiintei

     In cartea “Power versus. Force” de David R. Hawkins este o ierarhie a nivelelor constiintei umane. E un model interesant. Daca citesti cartea e de asemenea destul de usor sa-ti dai seama unde te situezi in aceasta ierarhie pe baza situatiei in care se afla viata ta acum. De la scazut la ridicat, nivelele constiintei umane sunt: rusinea, vina, apatia, durerea, frica, dorinta, mania, mandria, curajul, neutralitatea, bunavointa, acceptarea, ratiunea, iubirea, bucuria, pacea, iluminarea.
    Desi putem atinge pentru scurt timp anumite nivele, de obicei este un nivel care defineste starea noastra “normala”. Sansele sunt sa fii cel putin la nivelul curajului pentru ca daca ai fi la un nivel mai scazut, probabil ca nu ai avea nici un interes constient in legatura cu dezvoltarea proprie.
     Hawkins defineste aceasta scala ca fiind logaritmica, asadar sint din ce in ce mai putine persoane la nivelele
superioare decat la cele inverioare. O crestere de la un nivel la altul are ca rezultat o schimbare enorma in viata ta.


Rusinea Nivel 20 - Doar un pas deasupra mortii. Probabil ca la nivelul acesta te gandesti la sinucidere, ori
esti un criminal in serie. Gandeste-te la nivelul asta ca la ura directionata catre propria persoana.
Semnalmentele ruşinii:
- inferioritate de durată
- percepţie negativă a propriei persoane,
- atribuiri stabile şi interne de felul ”eu sunt de vină şi nu pot schimba acest fapt”,

- plecarea privirii,
- lipsa zâmbetului,
- dificultăţi în exprimare,
- sentimentul umilinţei,
- tendinţe de autoexcludere



Vinovatia Nivel 30 - Un pas deasupra rusinii, dar e inca posibil sa te gandesti la sinucidere. Te gandesti la
tine ca la un pacatos, incapabil sa-ti ierti pacatele trecutului.
- generază remuşcări, autoincriminări, masochism,
- generează tulburări psihosomatice – suicid,
- autoneglijare-autodepreciere,
- imagine de sine slabă,
- inserţie socială slabă, marginalizare autoimpusă,
- stimulează manipularea exterioară,



Apatia Nivel 50 - Te simti fara speranta, o victima. Starea de neajutorare invatata. Multi din oamenii strazii
sunt blocati aici.
- generată de starea de sărăcie, disperare şi de lipsa speranţei,dar şi de toxiinfecţii (alcool, CO2)
- poate genera suicidul pasiv (subiectul nu intreprinde nimic pentru a ieşi din aceasta stare -nu are
forţă),
- este starea specifică abandonaţilor, persoanelor vârstnice, a celor “năpăstuiţi de soartă”,
- sunt persoane puternic dependente şi abandonate,
- imprimă sentimentul de inutilitate a vieţii,
- dopamina si cortizolul sunt eliminate in exces,
- apar psihopatiile de tip schizoid, cu lipsă de discernământ şi cu efort eşuat de conştientizare,
- legatura cu divinitatea este privită ca inutilă (“sunt atât de vinovat încât nici Dumnezeu nu mai are
ce-mi face”)
- indiferenţă afectivă, fară expresii faciale,
- este specifică în demenţe, oligofrenii, schizofrenii.





Durerea Nivel 75 - O stare de tristete perpetua, sentimente de pierdere. E posibil sa ajungi aici dupa ce pierzi
pe cineva drag. Nivelul e mai ridicat decat apatia de vreme ce incepi sa scapi de amorteala.
- tristeţe, descurajare, regrete,
- depresii constante,
- este o stare conştientă dar nu se pot mobiliza forţe de redresare,
- este nivelul doliului, al pierderilor, al ancorelor într-un trecut sumbru, tenebros,
- suferinţa este percepută ca preţ pentru viaţa de o trăieşte,
- este cimitirul evenimentelor traumatizante.





Frica Nivel 100 - A vedea lumea ca un loc periculos si nesigur. Paranoia. De obicei vei avea nevoie de ajutor
ca sa treci peste nivelul acesta sau vei ramane blocat pentru mult timp, cum ar fi de exemplu o relatie
abuziva.
- reduce câmpul de conştienţă în funcţie de intensitatea fricii, putând genera paralizia “am îngheţat de
frică”, sau se poate situa pe extrema adversă, cu aţiuni distructive asupra obiectului ce produce frica,
- induce nesiguranţă, frica şi nesiguranţa acţionează în tandem,
- induce teama de pedeapsă, anxietate, autoizolare socială,
- este compensată de tendinţe de accedere spre vf ierarhiei sociale, pentru a deţine puterea cu care să
compenseze propriile slăbiciuni,
- induce retroversiv tendinţe de control asupra celorlalţi,
- este specifică “interogatorilor”,
- induce ienurezis “am facut pe mine de frică”, deci scade controlul sfincterian,
- stres cronicizat ca efect al fricii prelungite,
- activează sistemul neurofiziologic prin mecanismul “lupta sau fugi”, cu degajare mare de adrenalină
(inhibiţia fizică/psihică) şi posibil compensată de noradrenalină (subiectul acţionează în consecinţă),
- generează frustrare ,în situaţii de frică prelungită neescaladată încă.



Dorinta Nivel 125 - A nu se confunda cu fixarea si atingerea telurilor, acesta este nivelul dependentei, al
“setei” si al poftei - de bani, aprobare, putere, faima, etc. Consumism. Materialism. Acesta este nivelul
fumatului, al bautului si al drogurilor.
- dorinţa se naşte din nemultumire şi trăieşte prin ataşament cu obiectul dorinţei,
- sediul D se află în pornirile instinctuale,
- D. presupune existenţa motivaţiei,
- D. ne mobilizează la acţiune, pp. Dinamică,
- nivelul energetic creşte eliminând riscul căderilor, există totuşi teama de eşec,
- dorinţa inseamnă Atracţie faţă de..., - Legea atracţiei
- ataşamentul înseamnă dependenţă faţă de...,
- detaşarea presupune stingerea dorinţei prin implinire sau renunţare,
- dorinţa exagerată naşte ataşament care duce la patimă,
- patimile duc la obsesii compulsive, manii, isterii,
- cea mai puternică dependenţă este cea de persoane, are ca efect controlul celui iubit, intră in scenă
rolul de “interogator”.





Furia Nivel 150 - Nivelul frustarii, adesea datorita faptului ca nu iti sunt indeplinite asteptarile. Acest nivel
te poate determina sa actionezi la nivele mai inalte sau te poate tine blocat in ura. In relatiile abuzive cel mai
ades vei vedea o persoana in “manie” combinata cu o persoana in “frica”.
- dinamism exacerbat în special al vieţii psihice,
- forţa psihică se centrează pe factorul declanşator,
- se îngustează câmpul conştiinţei cu focalizare pe problema cheie,
- are aspect negativ d.p.d.v. Energetic dar situează individul departe de pragul morţii,
- este provocată de nemulţumire,
- creşte cantitatea de adrenalină din organism,
- necompensată de noradrenalină se nasc comportamente dezlanţuite,
- compensată in exces de noradrenalină Furia este reprimată, apar afecţiuni organice Ficatul preia
furia dar repercursiuni sunt şi la nivelul bilei şi al splinei,
- F. Este iniţiată în sistemul amigdlian care propaga scânteia razvratirii, neocortexul o temperează.



Mandria Nivel 175 - Primul nivel in care incepi sa te simti bine, dar e un sentiment fals. Depinde de
circumstante externe (bani, prestigiu, etc), deci este vulnerabil. Mandria poate duce la nationalism, rasism si
razboaie religioase. Gandeste-te la Nazisti. Un nivel de negare irationala si de aparare. Fundamentalismul
religios este de asemenea blocat la nivelul acesta. Devii atat de prins in ceea ce crezi incat vezi un atac asupra
a ceea ce crezi ca pe un atac asupra propriei persoane.
- relevă stima de sine – este primul nivel energetic care pune in evidenţă stima de sine clar conturată,
- are conotaţie pozitivă dacă nu atinge îngâmfarea,
- predispune la exigenţă adresată celorlalţi, indiferenţă faţă de alte opinii,
- imagine distorsionată a lumii exterioare, în general denigratoare,
- poate duce la narcisism,
- pierderea mândriei duce la ruşine,
- pp. aroganţă, despotism, infatuare,
- mândria în copilărie duce la izolare,
- îndepărtează omul de la experienţe emoţionale pozitive,
- este strâns legată de Negare (îşi neagă defectele




Curajul Nivel 200 - Primul nivel al adevaratei puteri. Am mai scris despre acest nivel in alt post Courage is
the gateway [n.t. link spre versiunea in engleza] Aici este nivelul unde incepi sa vezi viata ca pe ceva
provocator si excitant in loc sa o vezi ca pe ceva coplesitor. Incepi sa ai un vag interes pentru dezvoltarea
personala, desi la nivelul acesta probabil ca ai eticheta acest interes drept creare de aptitudini, avansare in
cariera, educatie, etc. Incepi sa iti vezi viitorul ca pe o imbunatatire a trecutului in loc sa-l vezi ca pe o
continuare al aceluiasi nivel.
- primul pas spre evoluţie,
- conştientizarea adevăratei valori proprii,
- pp şi acceptarea pierderilor,
- asumarea eşecului,
- este un nivel incitant, provocator stimulator,
- stima de sine şi percepţia imaginii de sine sunt în coordonate corecte,
- curajul se cladeşte din copilărie,
- pp. o personalitae puternică,
- poate fi şi “curajul nebun”-exacerbare a curajului.





Neutralitatea Nivel 250 - Acest nivel este descris de fraza LIVE AND LET LIVE “traieste si lasa si pe alti sa
traiasca” Este flexibil, relaxat si neatasat. Indiferent ce o sa se intample o sa mergi cu valul. Nu trebuie sa
dovedesti nimic. Te simti in siguranta si te intelegi bine cu celelalte persoane. Foarte multe persoane care
lucreaza pe cont propriu sunt la acest nivel. Nu este un nivel foarte confortabil. Nivelul complacerii si al
lenei. Iti asiguri traiul dar nu te straduiesti prea tare.


Bunavointa Nivel 310 - Acum ca esti in siguranta si stai confortabil, incepi sa-ti folosesti energia mai eficient. Doar sa te descurci nu mai e destul. Incepe sa-ti pese in a-ti face treaba bine - poate chiar pe cat de bine poti. Te gandesti la gestiunea timpului, la productivitate si la a te organiza, lucruri care nu erau chiar atat de importante pentru tine la nivelul neutralitatii. Gandeste-te la nivelul acesta ca la dezvoltarea vointei si a autodisciplinei. Aceste persoane sunt “soldatii” societatii; ei fac lucrurile bine si nu se plang prea mult. Daca esti la scoala, atunci esti deja un elev foarte bun iti iei studiile in serios si depui destul timp pentru a face o treaba buna. Acesta este punctul in care constiinta incepe sa fie mai organizata si mai disciplinata.
- reprezintă poarta de deschidere către avansare,
- sunt oameni aleşi, misionarii,
- prietenoşi, cu simţ dezvoltat al socialului,
- pot fi marii martiri,
- dispun de un puternic simţ empatic,
- au o stimă de sine puternică şi crescătoare prin confirmarea acţiunilor lor,
- nu cunosc mândria, ca trăire,
- sunt buni mesageri,
- deţin arta cuvântului,
- sunt făcătorii de lumi frumoase,
- prin ofertă permanentă îşi asigură fluxul permanent de energie,
- nu fac blocaje energetice.






Acceptare Nivel 350 - Acum are loc un transfer puternic, si iti dai seama de posibilitatile oferite de traiul
proactiv. La nivelul acceptarii ai devenit competent, si acum vrei sa-ti folosesti bine capacitatile. Acesta este
nivelul la care iti fixezi si atingi teluri. De fapt inseamna ca incepi sa accepti responsabilitatea pentru rolul pe
care il ai in lume. Daca ceva este in neregula cu viata ta (cariera, sanatatea, relatia) iti definesti rezolvarea,
dorita si schimbi starea. Incepi sa vezi mult mai clar imaginea de ansamblu a vietii tale. Acesta este nivelul
care determina multe persoane sa-si schimbe cariera, sa deschida o afacere sau sa-si schimbe dieta.
- eşti creatorul propriei existenţe, propriului fel de a fi, de a trăi,
- A. nu pp resemnare ci o acceptare anticipată a ceea ce îţi este dat să experimentezi,
- te ajută să decriptezi adevăratul sens al experienţelor trăite,
- reprezintă primul pas spre vindecare în terapie,
- deblochează energiile psihice, descătuşeşte creativitatea,
- nu te blochează în patimi sau indiferenţă,
- au o gestiune corectă a emoţiilor.





Ratiunea Nivel 400 - La nivelul acesta transcenzi aspectele emotionale ale nivelelor inferioare si incepi sa
gandesti clar si rational. Hawkins defineste nivelul acesta ca nivelul medicinei si al stiintei. Cum vad eu
lucrurile, cand ai ajuns la nivelul acesta, devii capabil sa-ti folosesti capabilitatea de a rationa la maxim.
Acum ai disciplina si proactivitatea sa exploatezi la maxim capabilitatile tale naturale. Ai ajuns in punctul in
care spui, “Wow, Pot sa fac toate lucrurile astea, si stiu ca trebuie sa le folosesc bine. Deci cum imi pot folosi
cel mai bine talentele?” Te uiti la lumea din jurul tau si incepi sa faci contributii insemnate. La un nivel inalt,
acesta este nivelul lui Einstein si Freud. E probabil clar ca marea majoritate a oamenilor nu ajung la nivelul
acesta niciodata.
- pune in evidenţă inteligenţa şi raţiunea,
- pp. capacitatea de a lucra şi prelucra un volum mare de informaţii,
- forţa de decizie este rapidă şi corectă,
- putere de a lucra cu concepte şi principii,
- este nivelul oamenilor propusi pt premiul Nobel, inventivii,
- este nivelul celor ce au “o viaţa pt o idee”,
- incapacitatea ac nivel – nu putem discerne esenţa unui lucru şi nici punctul critic/vulnerabil al
acestuia,
- Raţiunea sfidează Iubirea - poate fi punctul său critic ca nivel vibraţional.



Iubirea Nivel 500 - Este iubirea neconditionata, o intelegere permanenta a conexiunii cu tot ce exista.
Gandeste-te la compasiune. La nivelul ratiunii traiesti in serviciul mintii tale. Dar eventual ajungi la un punct
terminus unde cazi in capcana de a intelectualiza in exces. Vezi ca ai nevoie de un context mai larg decat a
gandi de dragul gandirii. La nivelul iubirii, iti pui acum capul si celelalte talente ale tale in slujba inimi tale
(nu sentimentele tale, ci simtul tau de “Bun” (nu de bine sau rau) - constiinta ta. Vad nivelul acesta ca pe
nivelul trezirii la adevaratul tau sens. Motivele tale la nivelul acesta sunt pure si necorupte de dorintele
egoului. Acesta este nivelul unei vieti intregi in slujba umanitatii. Gandeste-te la Gandhi, Maica Tereza, Dr.
Albert Schweitzer. La nivelul acesta incepi sa fii ghidat de o forta mai mare decat tine. Apare sentimentul
renuntarii la ale tale pentru binele altora. Intuitia ta devine extrem de puternica.
- doar 4% din populaţia globului ating acest nivel vibraţional,
- este iubirea plină de iertare, de implicare, care porneşte din inimă şi nu trece prin filtrul raţiunii,
- este o iubire necondiţionată, neschimbatoare şi permanentă,
- conferă puteri nebanuite celui ce o manifestă,
- conferă capacitatea dea pătrunde acolo unde ochiul şi mintea omului comun nu poate pătrunde,
- pp. forţă de empatie, anticipare, înţelegere, dăruire, iertare,
- este nivelul adevăratei fericiri, al veneraţiei şi al revelării,
- nivelul endorfinei este permanent ridicat,
- lipsa iubirii duce la prăbuşirea sistemului imunitar.



Bucuria Nivel 540 - O stare de bucurie univesala, de neclintit, greu de definit. Eckhart Tolle descrie starea
aceasta in “The Power of Now”. Este nivelul atins de sfinti si de invatatorii spirituali avansati. Doar a fi in
jurul persoanelor de la acest nivel te face sa te simti incredibil. La nivelul acesta viata este ghidata complet de
sincronism si intuitie. Nu mai este nevoie sa-ti fixezi teluri si sa-ti faci planuri detaliate - expansiunea
propriei constiinte iti permite sa operezi la un nivel mult mai inalt. O experienta in care treci razant pe langa
moarte te poate transporta temporar la nivelul acesta.
- reprezintă inelul Iubirii intrată tot mai mult în sfera necondiţionării,
- este nivelul vindecătorilor,
- pp răbdare nemăsurată - “rabdarea sfinţilor”, atitudine pozitivă permanentă,
- blazonul ac nivel este compasiunea – privire plină de înţelegere şi iertare,
- extazul şi contemplarea creaţiei sunt la cote maxime, voinţa omului se contopeşte cu voinţa divină,
- aici sunt încălcate convenţiile sociale,
- se dezvoltă iubirea simultană a mai multor persoane, societăţi, populaţii,
- persoanele din acest nivel răspândesc iubire, pace şi linişte, devin atractori pentru lumea externă.





Pacea Nivel 600 - Transcendenta totala. Hawkins sustine ca acest nivel este atins de una in 10 milioane de
persoane.
- aici se petrece transcendenţa, înţelegerea sinelui şi a conştiinţei de sine,
- percepţia îşi pierde focalizarea şi devine continuă,
- apare sentimentul de banalitate faţa de experienţa socială, comună tuturor,
- este domeniul specific geniilor, salvatorilor de lume, învăţătorilor spirituali,
- aici are loc “pacea îngerilor” sau a liniştii abisale,
- conceptele dispar, mintea nu mai emite concepte ci se subordonează conceptelor divine.



Iluminare Nivel 700-1000 - Cel mai inalt nivel al constiintei umane, unde Omul se amesteca cu divinitatea.
Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar si numai a te gandi la persoane de la nivelul acesta
iti poate ridica imens nivelul de constiinta.
- este nivelul inspiraţiei puternice,
- aici sunt prezente câmpuri energetice ce influienţează întreaga omenire,
- aici Sinele se identifică cu Conştiinţa şi cu Divinitatea,
- aici mintea umană nu poate pătrunde,
- reprezinta varful evoluţiei energetice,
- este domeniul marilor iniţiaţi, tipul Christic, Salvatorul de lume,
- aici te unifici cu Divinitatea,
- aici nu mai există dualitate ca la celelalte nivele, este unicitate.





Cred ca o sa gasiti modelul acesta vrednic de reflectare. Nu numai oamenii dar si obiectele, evenimentele, si
societati intregi pot fi clasificate la aceste nivele. In propria viata vei vedea ca anumite aspecte din viata ta
sunt la nivele diferite, dar ar trebui sa fii capabil sa-ti identifici nivelul tau general. Poate ca esti la nivelul
neutralitatii per total dar inca mai esti dependent de fumat (nivelul dorintei). Cu cat vor fi nivele mai scazute
in tine cu atat ele te vor trage inapoi si te vor retine. Dar de asemenea vei gasi si nivele mai inalte in viata ta.
Poate ca esti la nivelul acceptarii si citesti o carte de la nivelul ratiunii si te simti cu adevarat inspirat.
Gandeste-te la cele mai puternice influente din viata ta acum. Care iti ridica constiinta? Care ti-o coboara?
Unul din lucrurile care imi plac la aceste nivele de constiinta este ca le pot identifica de-a lungul vietii mele
si pot sa vad cum am trecut prin ele. Imi aduc aminte ca am fost blocat la nivelul vinei mult timp - cand eram
copil am fost indoctrinat intr-un sistem de credinte unde eram un pacatos neajutorat, fiind judecat dupa
standardele cuiva de la nivelul iubirii sau si mai sus. De acolo am promovat la starea de apatie devenind
insensibil la tot. In liceu am ajuns la nivelul mandriei. Am ajuns la nivelul curajului in adolescenta dar
curajul era foarte defocalizat si am exagerat intrand in tot felul de probleme. Am petrecut cam un an in
neutralitate iar intre 20 si 30 de ani am trecut prin bunavointa si acceptare cu foarte mult efort constient. In
prezent experimentez stadiu de iubire din ce in ce mai des si deja imi ghideaza o mare parte din decizii. De
asemenea am simtit stadiu bucuriei uneori mai multe zile dar niciodata pentru o perioada mai lunga. Stadiul
este un sentiment de euforie naturala, de parca as exploda in interior cu energie pozitiva. Efectiv ma
determina, din interior, sa dansez sa cant. Am descoperit ca e mai usor sa ating stadiul acesta de constiinta
cand mananc usor sau cand nu mananc deloc.



Natural, fluctuam intre mai multe stadii de-a-lungul unei saptamani, asa ca veiti vedea probabil o plaja de 3-4
nivele unde ne petrecem cea mai mare parte a timplui. Una din modalitatile in care iti poti da seama de starea
“naturala” in care te aflii e sa te gandesti cum reactionezi cand esti sub presiune. Daca strangi o portocala vei
obtine suc de portocale pentru ca asta e ce e inauntru. Ce iese cand esti strans de evenimente externe? Devii
paranoid si te inchizi (frica)? Incepi sa strigi la oameni (manie)? Intri in aparare (mandrie)? Sub presiune eu
devin analitic dar mai ales intuitiv ceea ce a fost o schimbare mare pentru mine. Asta imi spune ca ma apropii
de nivelul iubirii neconditionate pentru ca in acel stadiu intuitia poate fi accesata eficient sub presiune.
Totul din mediul tau va avea un efect aspupra nivelului de constiinta. TV-ul. Filmele. Cartile. Paginile de
internet. Oamenii. Locurile. Obiectele. Mancarea. Daca esti la nivelul ratiunii a te uita la stirile de la TV
(care sunt predominant la nivelul fricii si al dorintei) iti va cobora temporar constiinta. Daca esti la nivelul de
vina, stirile TV de fapt iti vor ridica nivelul.



Trecerea de la un nivel la urmatorul necesita o cantitate enorma de energie. Fara un efort constient sau fara
ajutorul altor persoane, cel mai probabil vei ramane la nivelul la care esti pana apare o forta externa in viata
ta.
Sesizati progresia naturala a nivelelor si considerati ce se intampla cand incerci sa scurtezi procesul. Daca
incerci sa atingi nivelul ratiunii inainte sa stapanesti autodisciplina (bunavointa) si fixarea de tinte
(acceptarea), vei fi prea dezorganizat si prea defocalizat ca sa iti poti folosi mintea la maxim.
Daca incerci sa te impingi la nivelul iubirii inainte sa stapanesti nivelul ratiunii vei suferi de credulitate si e
posibil sa ajungi intr-un cult.
Sa urci chiar si un singur nivel poate fi extrem de dificil; marea majoritate a oamenilor nu reusesc sa faca asta
intr-o viata intreaga. O schimbare de doar un nivel poate sa schimbe totul in viata ta. De aceasta este putin
probabil ca persoanele sub nivelul curajului sa progresese fara ajutor extern. Curajul este necesar ca sa
lucrezi constient; se reduce la a-ti pune realitatea la bataie intr-un pariu pentru sansa de a deveni mult mai
constient, mai pregatit. Dar cand ajungi la acel urmator nivel, iti dai seama clar ca a fost un pariu bun. De
exemplu, cand ajungi la nivelul curajului, toate fricile tale vechi si falsa mandrie iti vor parea caraghioase
acum. Cand ajungi la nivelul acceptarii (fixarii si atingerii de tinte), te vei uita inapoi la nivelul de binevointa
si te vei vedea ca un soarece intr-o roata - erai un alergator bun, dar nu ai ales o directie.



Cred ca cel mai important lucru, pe care noi ca fiinte umane il putem face, este sa ne ridicam nivelul
individual al constiintei. Cand facem aceasta, noi raspandim nivele mai ridicate de constiinta celor din jurul
nostru. Imagineaza-ti ce lume incredibila ar fi daca am reusi sa aducem pe toata lumea la nivelul de
acceptare. Confrom lui Hawkins 85% din oamenii de pe pamant traiesc sub nivelul curajului.
Cand experimentezi temporar nivelele superioare poti vedea unde trebuie sa ajungi in etapa urmatoare. Ai
unul din acele momente de claritate in care intelegi ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Dar cand te scufunzi in
nivelele inferioare aceea amintire devine incetosata.
Trebuie sa continuam sa revenim constient la sursele care ne pot ajuta sa efectuam urmatorul salt. Fiecare pas
necesita solutii diferite. Dar nu poti atinge nivele mai ridicate daca nu le stapanesti pe cele simple mai intai.
Isus a fost un tamplar. Gandhi a fost un avocat. Buddha a fost un print. Toti pornim de undeva.
Priveste aceasta ierarhie cu mintea deschisa si vezi daca-ti ofera idei noi care te pot ajuta sa faci urmatorul
salt in viata ta. Nici un nivel nu e mai corect sau mai gresit decat celelalte. Incearca sa nu-ti lasi ego-ul umflat
de ideea ca esti la un anumit nivel, decat desigur daca esti momentan la nivelul mandriei.